Om endringsdyktighet, hjernehacking og tacolørdag
Nye og Kloke Hoder jobber mye med å hjelpe folk og forretninger med å møte fremtiden på nye måter. I en verden der kontinuerlig endring er det eneste sikre, er endringsdyktighet og kultur for livslang læring viktige faktorer for konkurransekraft og vekst.
Hvor suksessfull bedriften er, avhenger mye av hvilke mennesker som driver den fremover. Bedrifter vokser og utvikler seg ved at mennesker lærer seg nye ting, jobber sammen på nye måter, tar i bruk ny teknologi og nye verktøy som bidrar til bedre kundeopplevelser osv. De selskapene som har mennesker som møter fremtiden med nysgjerrighet, som har kulturer som stimulerer til læring, som utforsker nye måter å gjøre ting på og som evner å tilpasse seg endringer raskest, er de som har best forutsetninger for å overleve i en verden i endring.
Gamle vaner og etablerte handlingsmønstre kan være til hinder for utvikling og vekst. Visste du at forskning på hjernen kan gi svar på hvordan du kan bli litt mer endringsdyktig?
Enkelt forklart er hjernen vår tredelt, og hver del har sin måte å reagere på. Den eldste delen av hjernen er sansehjernen, den har ansvar for overlevelse. Den nest eldste delen av hjernen er følelseshjernen som bearbeider følelser, og den yngste delen av hjernen er den tenkende hjernen. De tre delene spiller kontinuerlig sammen.
1) Forvent motstand fra hjernen din når du forsøker å endre vaner
Hjernen elsker vaner, fordi den slapper mer av når den gjør ting den kan og som er «automatisert». Å endre vaner og lære noe nytt krever tankevirksomhet. Sansehjernen vil derfor underbevisst forsøke å beskytte deg ved å adressere risiko. Følelseshjernen gjør deg usikker og redd for å feile. Når du skal jobbe med å endre på noe eller lære deg nye ting bør du være bevisst på at hjernen din vil gi deg motstand. Ved å være klar over at det er helt normalt å kjenne på disse følelsene trener du samtidig viljestyrke til å stå i forandringen og til fortsette å prøve, øve og mestre.
2) Hjernen både kan og bør trenes på vanebryting
Hjernen både kan og bør trenes, og det handler både om mengdetrening og teknikk. Ved å trene hjernen regelmessig og være bevisst på å bryte mønstre, får du en mer robust hjerne. Det dannes nye kontakter mellom nervecellene og du lurer sanse og følelseshjernen til å kjenne på mestring i stedet for frykt. Jo mer du trener, desto bedre forberedt er du på å håndtere de negative signalene fra hjernen. Gleden over å lære noe nytt og om å være på vei, trumfer frykten for å feile og risikoen hjernen kjenner på ved å gjøre ting på nye måter.
3) Hjernehacking
Når vi føler at vi mestrer, produserer hjernen dopamin, som gir en følelse av behag og tilfredshet og som påvirker hjernens prioriteringer. Følelseshjernen din forteller deg at det er gøy å lære nye ting. Gjennom å prøve noe nytt hver dag, utforske nye måter å gjøre ting på, utfordre deg selv til å bryte vaner både privat og i jobben kan hjernen trenes i å like å gjøre ting på nye måter. Ved å gjøre mestringsopplevelsene til mange, øker dopamin nivået og underbevisstheten gir deg en god følelse.
Gamle vaner er vonde å vende, men desto morsommere å snu
Gamle vaner er vonde å vende, men desto morsommere å snu. Det kule er at læringslyst kan stimuleres og utholdenhet og gjennomføringskraft trenes. Det krever viljestyrke for å overbevise hjernen om at det er lurt å endre på noe som allerede er innarbeidet, men det er mulig gjennom prøving, øving og mestring. Du tilbringer 1/3 av livet på jobb, gjør det verdt det. Møt fremtiden med nysgjerrighet. #grit
God helg! Håper du bruker den til å bryte mønstre. Hva med taco på en lørdag?