Øk motivasjonen og få jobben gjort
Regjeringen har sagt at den sakte men sikkert vil åpne opp samfunnet igjen, men rådene om mest mulig hjemmekontor står. Tidsperspektivet er uvisst og dette kan utfordre motivasjonen vår på sikt, men med få grep kan du styrke din indre driv.
Mange har uttalt at de liker hjemmekontor, men en fersk undersøkelse fra Telenor og Kantar viser at flertallet sliter med å få jobben gjort. Kun 1 av 5 oppgir at de jobber bedre hjemmefra enn på kontoret. Når vi ikke vet hvor lenge hjemmekontoret vil være arbeidsplassen vår er det lett å miste motivasjonen. Vi gjør oss mer mottakelig for å bli distrahert og naboens hagearbeid blir plutselig ganske spennende å smugtitte på. Du kan føle på en rastløshet og utsetter arbeid mer enn du vanligvis ville gjort, selv om tidsfristene fortsatt er de samme.
Men hva gjør vi når vi mister motivasjonen? Det kan være flere grunner og det kan være nødvendig å ta noen grep hvis dette er tilfellet.
Oppretthold strukturen
Et tydelig grep kan være å strukturere opp dagen i større grad. Selv om vi i prinsippet kan stå opp 5 minutter før vi starter arbeidsdagen, kan det likevel være lurt at du bestemmer deg for når du skal gå i gang med dagens jobb. Mange har lang reisevei til jobb og bruker ofte denne tiden for mentalt å forberede seg for dagen. Når du har hjemmekontor kan det være lurt at du gjør det samme. Ta deg tid til frokost og en kaffe før du setter i gang og bestem deg på forhånd hvor lange arbeidsøkter du skal ha den dagen. Arbeidsdagens slutt bør også være tydelig definert. På denne måten kan du strukturere opp dagen og motivasjonen til å komme deg gjennom øktene kan øke.
Unngå prokrastinering
Utsettelse av oppgaver, eller prokrastinering er noe de fleste av oss er kjent med. Det er ofte forbundet med stress, ubehag rundt egne prestasjonsevner og mangel på motivasjon. Når vi utsetter ubehagelige arbeidsoppgaver utsetter vi ofte bare problemet og vi handler irrasjonelt. Vi venter til vi forhåpentligvis har motivasjon igjen, men den kommer sjeldent fort nok. De oppgavene vi anser som kjedelige og ubehagelige er ofte de vi velger å utsette. Ved hjelp av den såkalte Pomodoro-teknikken kan du sette tidsfrister for arbeidet som skal utføres. Teknikken går ut på at du jobber sammenhengende i 25 minutter før du tar 5 minutter pause. Dette gjentar du inntil fire ganger før du tar en lengre pause. Ved å bruke denne teknikken kan du få gjennomført alle de ubehagelige arbeidsoppgavene og før du vet ordet av det kan du gå videre med dagen din.
Se verdien av ny kunnskap
Undersøkelsen fra Telenor og Kantar viser at flere øker kompetansen om digitale verktøy. Det er i tillegg lite som tilsier at bruken av digitale verktøy vil minske med tiden. Vi jobber mer og mer “remote” som i praksis betyr “fjernjobbing”. Ved at du nå “tvinges“ til å lære deg mer om digitale verktøy gjør også at du vil kunne bruke dette med dine kollegaer i fremtiden. Hvis vi ser verdien av ny digital kompetanse i denne tiden kan vi motiveres til å bruke verktøyene mer aktivt. Kvaliteten på arbeidsdagen øker når du behersker flere kommunikasjonsverktøy og kan kommunisere bedre virtuelt.