Ann-Kristin er blant Norges fremste techkvinner
Unge jenter trenger noen å se opp til i bransjen, mener den daglige lederen i AntiDiffer.
For sjette år på rad har ODA-nettverk, Nordens ledende nettverk for kvinner i tech, og Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, kåret Norges 50 fremste kvinner innen tech.
Blant de 50 kvinnene er daglig leder og partner i AntiDiffer, Ann-Kristin Hansen. Nye & Kloke Hoder har samarbeidet med AntiDiffer nesten helt siden selskapet startet opp i 2019.
– Det synes jeg er helt fantastisk, og det er jeg skikkelig stolt av. Jeg synes det er utrolig fint å dele plass med så mange talentfulle, hardtarbeidende og innovative techkvinner, sier Hansen.
Kun en tredjedel kvinner
Siden 2016 har ODA og Abelia holdt kåringen for å øke andelen kvinner som jobber med teknologi og ledelse i næringslivet.
– Det er kjempefint at man markerer dette, for det er et stort behov for flere kvinner innen teknologi. Det vet vi jo alle sammen, og i enkelte sektorer er tallene deprimerende å lese, selv om det er en forbedring, sier den daglige lederen.
I dag er bare 29 prosent av de ansatte og 33 prosent av ledere i norske IT-bedrifter kvinner. Det mener Hansen er altfor dårlig.
– Denne bransjen er veldig mannsdominert, og dessverre er det for mange lett å ansette noen som er like seg selv. Jeg tror også unge jenter trenger noen å se opp til i bransjen for å tørre å satse selv, og selv om det begynner å bli flere nå, så er det likevel ikke nok.
Lagde DnBs første nettbank
Hansen studerte i sin tid markedsføring, og fikk sin aller første jobb i DnB. Dette var på slutten av 90-tallet, da internett tok verden med storm.
– DnB skulle i gang med å lage den første ordentlige nettbanken. Da rakk jeg opp hånda, og fikk være med på prosjektet. Da fikk jeg litt for stort ansvar for erfaringen min, men på den tiden tror jeg man ikke helt innså hva den kanalen kom til å bli, sier Hansen og forklarer at ikke engang de som var leid inn til å hjelpe til hadde gjort dette tidligere.
Som et resultat ble det opprettet en avdeling, hvor Hansen etter hvert ble leder. Senere ble hun hentet til Avinor for å bygge opp et digitalt miljø der, før hun fem år senere ble hentet til Bouvet for å bygge opp et miljø innen tjenestedesign.
– Så fikk jeg mulighet til å starte opp sammen med Anti og Differ, og det sa jeg ja til. Så kom det en stor pandemi. Det var jo litt dårlig timing, men vi har overlevd. Nå har vi signert 13 personer, og det er veldig gøy at vi har hatt så stor vekst.
Traff folk som løftet henne
En grunn til at Hansen er der hun er i dag, er at hun har truffet flinke folk som har vært opptatt av å løfte menneskene rundt seg.
– Jeg har blitt sett, løftet og gitt noen sjanser som har fått vært altfor store for de skoene jeg stod i på den tiden. Det har gjort at jeg har lært enormt mye.
Det har blitt noe hun selv er opptatt av og etterlever som leder. Noe av det hun er mest stolt av, som overgår alle de ulike løsningene hun har laget, er at hun ansatte en nyutdannet designer som hun så potensialet til.
– Jeg så at hun var en superstjerne, selv om hun ikke så det helt selv. Gjennom at jeg pushet henne, så turte hun mer og mer. I dag gjør hun en kjempebra karriere. Jeg har mange eksempler på det, og det gjør meg veldig stolt.
– Do it!
Norske bedrifter mangler techressurser og står overfor en kompetanseutfordring. Det er utfordrende fordi det er mange som slåss om de samme hodene, forteller Hansen.
– Jeg tror at ved å snakke om teknologi på en litt lettere måte, så gjør det at flere trekker til det og tenker at man kan bidra selv om man ikke kan kode back-end. Jeg tror kanskje det kan føre til at man legger mer press politisk, slik at de oppretter flere studieplasser.
Hansen har en klar oppfordring til kvinner som vurderer å gå inn i teknologibransjen:
– Do it! Bare gjør det! Nesten alt du skal jobbe med fremover har en bit av teknologi i seg, så selv om du ikke skal kode, så finnes det mange ulike roller for å oppnå de digitale tjenestene.